Leesclub Roermond

Welkom op de webpagina van Leesclub Roermond (op mijn auteurswebsite 'De Woordenbrouwerij'). Op dit moment is de leesclub helaas vol.

Wat lezen we?

We lezen klassiekers uit de wereldliteratuur. Daarbij gebruiken we als 'boekenlijst' het boek 1001 boeken die je gelezen moet hebben!. De samensteller Peter Boxall en de Nederlandse redacteur Ed van Eeden hebben een lijst van 1001 wereldklassiekers gemaakt; in de Nederlandse editie zijn enkele buitenlandse titels vervangen door enkele Nederlandse, maar de meeste oorspronkelijke titels zijn blijven staan.

Leden hoeven dit boek niet aan te schaffen - het boek is in bezit bij mij en kan geleend worden bij het uitzoeken van een nieuwe titel.

Hier staan de boeken die we hebben gelezen en het boek dat we op dit moment lezen.

Werkwijze

1. Kiezen van een boek

Elke bijeenkomst wordt er een boek gekozen dat gelezen zal gaan worden door alle leden. Elke keer kiest één van de leden een boek uit 1001 boeken. Uiteraard staat het elk lid vrij om een boek niet te lezen, maar er wordt vanuit gegaan dat de leden open staan voor alle keuzes. Bij deze leesclub staan dan ook zaken als letterkundige interesse en het verbreden van de eigen leeshorizon voorop. De keuze voor een boek gaat na elke bijeenkomst over op een ander lid, totdat alle leden een boek gekozen hebben en het kiesrondje opnieuw begint.

De leden staan vrij om het boek in een vertaling dan wel in de oorspronkelijke taal te lezen.

2. Bijeenkomen

De leesclub heet niet voor niets 'Leesclub Roermond'. Ikzelf woon in Roermond en zie de leesclub ook zeker als iets sociaals. Uit ervaring weet ik dat het lastig is af te spreken als de leden ver van elkaar wonen (zeker gecombineerd met kinderen en/of werk). De huidige leden wonen bijna allemaal in Roermond (één in Eindhoven).

We komen gewoonlijk om de acht weken op een doordeweekse dag bijeen rond 19:00 (gewoonlijk met eten). De volgende bijeenkomst is op dinsdag 10 januari 2022.

Naast de bijeenkomsten om het boek te bespreken, komen we ook regelmatig bij elkaar om verfilmingen te bekijken.

3. De bespreking

Besprekingen in leesclubs variëren van anarchistische uitspattingen tot zeer strikt vooropgezette modellen. Wij proberen hier een prettig midden in te bereiken, waarbij het boek wel serieus wordt besproken, maar ook ruimte is voor eigen input van de leden en gezelligheid. We beginnen steeds met een 'eerste rondje' waarbij elk lid kort zegt wat zij/hij van het boek vond en wat hem/haar opviel. Na een dergelijk rondje wordt vaak al duidelijk welke kanten van het boek interessant zijn om te bespreken.

Het is voor de leden handig om zich de volgende vraag te stellen tijdens en/of na het lezen van het boek: waarom vond ik dit boek anders dan de meeste andere boeken? of: wat vond ik interessant aan dit boek? Het heeft gewoonlijk geen zin om alle aspecten van een boek te bespreken - sommige boeken hebben bijvoorbeeld een voorspelbaar perspectief, maar blinken uit in sfeer/stijl, andere boeken gaan origineel om met structuur, in nog weer andere zijn de karakteruitwerkingen interessant, et cetera.

Secundaire teksten kunnen ook goed werken bij de bespreking of om de bespreking voor te bereiden. Te denken valt aan letterkundige werken die het boek bespreken, recensies, (auto)biografieën en artikelen van Wikipedia. Leden staat het vrij om hier gebruik van te maken, niks is verplicht. Verder zijn er legio andere mogelijkheden die aan de bespreking kunnen worden verbonden of waar zelfs een extra bijeenkomst voor kan worden ingepland; zo hebben we al meerdere verfilmingen bekeken. Alle creativiteit en ideeën zijn welkom!

Contact

Mijn mailadres is pieter.marjolein@gmail.com. Uiteraard zal ik z.s.m. reageren.

Thans bestaat de leesclub uit 9 leden (mannen en vrouwen, jong en oud). Wanneer er 10 leden (inclusief aspirant-leden) zijn, nemen we geen leden meer aan in de leesclub.

Maak een Gratis Website met JouwWeb